Rain on the Roof Best Pome CBSE Class 9 English

Rain on the Roof Best Pome
Rain on the Roof Best Pome

Rain on the Roof Best Pome CBSE Class 9 English Summary:

When the sky is covered with dark clouds and it starts raining, have you ever listened to the patter of soft rain on the roof? What thoughts flashed through your mind as you heard this melody of nature? Read the poem to find out what the poet dreamed of while listening to the rain.

In the poem ‘Rain on the Roof’, the poet highlights the quality of the soothing and healing nature. Rain is a natural remedy. The poet is relieved in his room when the rain begins to fall and the sound of the rain creates an echo in his heart. Music fills the poet’s mind with many fond memories from his childhood. In these ‘dream myths’, the poet can point to the memory of his childhood associated with his mother. She remembers the look of her mother’s love when she and her baby used to sleep. Therefore, the arrival of rain is always fun and exciting.

Short Stories And Summary Rain on the Roof Best Pome:

This poem tells us how the poet feels when it rains. There is healing power in the falling rain on the roof when one hears it falling, lying in a comfortable bed. The poet says that it is wonderful to sit and sleep well in a cottage on a rainy night. The rainy season brings dreamy thoughts and we begin to remember some of the sweet and happy memories. The poet returns to his childhood and remembers his mother.

When the humid shadows hover
Overall the starry spheres
And the melancholy darkness
Gently weeps in rainy tears,
What a bliss to press the pillow
Of a cottage-chamber bed
And lie listening to the patter
Of the soft rain overhead!


Every tinkle on the shingles
Has an echo in the heart;
And a thousand dreamy fancies
Into busy being start,
And a thousand recollections
Weave their air-threads into woof,
As I listen to the patter
Of the rain upon the roof.


Now in memory comes my mother,
As she used in years agone,
To regard the darling dreamers
Ere she left them till the dawn:
O! I feel her fond look on me
As I list to this refrain
Which is played upon the shingles
By the patter of the rain.

COATES KINNEY

Rain on the Roof Best Pome Questions and Answers:

I._1) What do the following phrases mean to you? Discuss in class.

(i) humid shadows
(ii) starry spheres
(iii) what a bliss
(iv) a thousand dreamy fancies Into busy being the start
(v) a thousand recollections weave their air-threads into woof

Ans: (i) ‘humid shadows’ refers to the dark clouds which are full of water.
(ii) ‘starry spheres’ refers to the sky at night time which is full of stars.
(iii) ‘bliss’ means a blessing.
(iv) ‘a thousand dreamy fancies into busy being start’ means that people start having varied sweet dreams.
(v) ‘a thousand recollections weave their air-threads into woof’ means that when people are asleep, the memories of the past come back into their mind in the form of dreams.

2) What does the poet like to do when it rains?

Ans: When it rains, the poet likes to lay in bed and hear the rain falling on the roof of his room.

3) What is the single major memory that comes to the poet? Who are the “darling dreamers” he refers to?

Ans: The poet has memories of his beloved mother. When he was a child, she would put him and his siblings to bed and allowed them to sleep till late. They had sweet dreams in their sleep. “Darling Dreamers” refers to the poet and his siblings when they were children and had sweet dreams. They were loved by their mother and so, were her ‘darlings’.

4) Is the poet now a child? Is his mother still alive?

Ans: No, now the poet is not a child. He is an adult. His mother is not alive anymore.

Rain on the Roof Best Pome
Rain on the Roof Best Pome

5) What is the summary of the rain on the roof?

Ans: The poem ‘Rain on the Roof’ tells the story of a poet’s diversity when he hears rain falling on the roof of his house. He says that the raindrops of the night are like tears shed in a miserable and dark night

6) What is the main theme of the poem rain on the roof?

Ans: The theme of this poem is the healing power of rain. The sound of raindrops falling on the roof of a house at night has the potential to bring back fond memories and evoke curiosity in a busy setting. Rain, therefore, soothes and comforts the overworked mind by bringing it back to its beloved past.

7) What appears when the rain falls on the shingles?

Ans: When the drops of rainfall on shingles, they make a tinkling sound. The tinkling sound echoes his heart. A thousand old memories weave their air-threads into pattering sounds.

8) Who comes in the memory of the poet in the poem rain on the roof?

Ans: One great memory that comes to this poet is his mother and her beautiful appearance. “Beloved dreamers” is the poet and his siblings in their childhood when they were lovingly laid to rest by their mother.

9) what do we learn from the poem rain on the roof?

Ans: The poem ‘The Rain on the Roof teaches us that like rain we must find joy and satisfaction in making people close to us happy.

10) What Is The Theme of Poem Rain on The Roof?

Ans: The theme of the poem is the healing power of rain. The musical sound of raindrops falling on the rooftop at night has the ability to revive sweet memories and rouse fancies in an otherwise busy mind.

Rain on the Roof Best Pome

————————********——————————–

Short Stories Best THE GREAT STONE FACE – I

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,