Short Pome ON THE GRASSHOPPER AND CRICKET Class 8 English Best

Short Pome ON THE GRASSHOPPER AND CRICKET
Short Pome ON THE GRASSHOPPER AND CRICKET

Short Pome On The Grasshopper And Cricket Introduction:

Unlike The Ant and the Cricket (page 21), which tells a story, this is a nature poem. In it, the grasshopper and cricket do not appear as characters in a story. Rather, they act as symbols, each suggesting something else. Read the poem and notice how ‘the poetry of earth’ keeps on through summer and winter in a neverending song. Who sings the song?

Short Pome On The Grasshopper And Cricket Pome:

The poetry of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,
That is the grasshopper’s — he takes the lead
In summer luxury — he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.


The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stove there shrills
The cricket’s song, in warmth, increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

JOHN KEATS

Short Pome On The Grasshopper And Cricket SUMMARY:

It is a symbolic poem in which the grasshopper is a symbol of hot summer and the cricket is of very cold winter. Every poet has been attracted to the beauty of nature. John Keats is no exception to this and finds nature beautiful in all seasons not excluding the hot summer and cold winter.

He says that the earth is always singing. When the birds stop singing in the hot summer finding a cool place, we find the grasshopper singing and flying from the hedge. He sings tirelessly and when tired, rests beneath some weed.

When the birds are silent in very cold the earth never stops and expresses its pleasure through different beings like the cricket. It sings beautiful songs from the stones. It seems to be increasing in warmth every moment and a half-asleep human being feels it to be a grasshopper’s song coming from grassy hills.

Short Pome On The Grasshopper And Cricket THE POEM:

Q. 1) Discuss with your partner the following definition of a poem.

A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words, when read aloud with feeling, have music and meaning of their own.

Ans. The statement is true. Poetry is really the magic of words and sound. So when these words are read, they give the music of their own. This is there not only in rhythm and rhyme, it is there in the order of the beautiful words too.

Q. 2) ‘The poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem?

Ans. The poetry of earth is made of the chirping of birds in trees and a grasshopper’s sound. They sing joyfully without a long break.

Q. 3) Find in the poem lines that match the following :

( i ) The grasshopper’s happiness never comes to an end.
( ii ) The cricket’s song has a warmth that never decreases.

Ans. ( i ) He has never done with his delights.

( ii ) The cricket’s song in warmth increasing ever.

Q. 4) Which word in stanza 2 is opposite in meaning to ‘the frost’?

Ans. In stanza 2, the word opposite in meaning to ‘the frost is ‘warmth’.

Q. 5) The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.

Ans. The two major seasons in a year are summer and winter. Both are rich in music. In summer, the representative voice is that of the birds and the grasshoppers. In winter, cricket is the prime singer.

( B ) Answer the following questions in one sentence each :

( 1 ) Where does the grasshopper’s voice run?

Ans. The grasshopper’s voice runs from hedge to hedge about the new-mown grassland.

( 2 ) What does the grasshopper do when he is tired out with fun?

Ans. When the grasshopper is tired out with fun, he rests beneath some pleasant weed.

( 3 ) When does the cricket sing?

Ans. The cricket sings on a lonely winter evening.

( 4 ) From where does the cricket’s voice emerge?

Ans. The cricket’s voice emerges from beneath some stone.

( C ) Answer the following questions in two to three sentences each :

( 1 ) What is the theme of the poem?

Ans. The theme of the poem is that nature is always happy. Nature is never sad. It is always singing through the medium like grasshopper and cricket; the grasshopper sings in summer and the cricket in cold winter.

( 2 ) When does a grasshopper sing?

Ans. A grasshopper sings on a hot summer day. When the birds hide in cool shades, the grasshopper runs from hedge to hedge creating a sound that is called nature’s poetry by the poet.

( 3 ) In which season, according to Keats, does one hear a cricket’s song?

Ans. One hears a crickets song in winter. When it is very cold and quiet, the winter silence is broken by a shrill sound. This is cricket’s song.

Short Pome On The Grasshopper And Cricket Questions :

( 1 ) What is the poetry of the earth, according to the poet?

Ans. According to the poet, singing of birds in all the seasons throughout the year is the poetry of the earth, which is never dead.

( 2 ) What is the effect of the scorching heat on birds? What do they do then?

Ans. Owing to the scorching heat, birds hide in cooling trees.

( 3 ) Explain: ‘he has never done with his delights.

Ans. Even though there is scorching heat and all other birds are taking shelter in cooling trees, the grasshopper does not finish his singing. He keeps on singing joyfully.

( 4 ) What brings silence in winter?

Ans. Frost makes very much living being confined to a warm place. Thus it brings silence all over.

( 5 ) Where does the cricket find warmth?

Ans. The cricket finds warmth beneath some stone.

( 3 ) How does the ambience in this stanza contrast with that of the first stanza of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’?

Ans. In the first stanza of the poem ‘On the Grasshopper and Cricket’, it is summer and there is hot sun, while in the second stanza, there is terribly cold winter.

—————————————————-*********————————————————————

SWIPA All In One Makeup Kit Combo For Women-03652 (11 Items in the set)
Divine Casa Polyester 150TC Comforter (Single_White)
Amazon Brand – Solimo Microfibre Reversible Comforter, Double (Deep Purple and Ocean Blue, 200 GSM)

Lal Sweets Mysore Pak (400 g)
Cable World® Mid-Sized Foosball, Mini Football, Table Soccer Game, 4 Rods, 20 Inches (50 Cms) – Lets Have Fun!

A SHORT MONSOON DIARY 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,