The Duck and the Kangaroo Best Pome CBSE Class 9 English

The Duck and the Kangaroo Best Pome
The Duck and the Kangaroo Best Pome

The Duck and the Kangaroo Summary:

This is a humorous poem of a kind known as ‘Nonsense Verse’, by Edward Lear. Read it and enjoy. “Duck and Kangaroo” is a poem written by Edward Lear. Edward Lear was a writer, singer, musician, illustrator, and poet.

He was best known for his nonsense about writing poetry. Stories, songs, etc. In addition to The Duck and Kangaroo, some of his poems include Owl and Pussy-cat, the events of Life of My Uncle Arly.

Edward Lear was the 20th of 21 children (and the youngest still alive). His parents were stockbrokers. One of his siblings did not go through adolescence. Leah lived for about 75 years; however, his health was still weak and troubled.

She had health problems such as blurred vision and chronic respiratory problems. When Leah was just five years old, she had her first epilepsy. The incident shocked him so much that he heard a commotion from then on and hid in an undisclosed location.

At the age of seven, she was diagnosed with depression because of her childhood. When the financial crisis hit the family, her mother left her to care for her unmarried sister Ann and to take care of Lear, as a mother. In some of his poems, his mother’s anger is evident.

Summary Duck and Kangaroo is a conversation between duck and Kangaroo. The duck appreciates the qualities and appearance of the Kangaroo as it is able to lift wherever it pleases. After hearing his professional stories, Dada thinks his life is not better at the lake and talks about going out for fun.

The duck tries to convince the Kangaroo to let him ride on his back and take him around the world for fun as he has seen.

At the end of the poem, Duck succeeded in convincing Kangaroo to let him ride on his back in silence. Kangaroo and Duck roam the earth three times.

The Duck and the Kangaroo Explanation of the Poem:

Said the Duck to the Kangaroo,
“Good gracious! how you hop!
Over the fields and the water too,
As if you never would stop!
My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond!
I wish I could hop like you!”
Said the Duck to the Kangaroo.

Said the Duck to the Kangaroo,
“Good gracious! how you hop!
Over the fields and the water too,
As if you never would stop!
My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond!
I wish I could hop like you!”
Said the Duck to the Kangaroo.

The Duck and the Kangaroo Best Pome
The Duck and the Kangaroo Best Pome

Said the Kangaroo to the Duck,
“This requires some little reflection;
Perhaps on the whole it might bring me luck,
And there seems but one objection,
Which is, if you’ll let me speak so bold,
Your feet are unpleasantly wet and cold,
And would probably give me the rooMatiz!” said the Kangaroo

The Duck and the Kangaroo Best Pome
The Duck and the Kangaroo Best Pome

Said the Duck, “As I sat on the rocks,
I have thought over that completely,
And I bought four pairs of worsted socks
Which fit my web-feet neatly.
And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke,
All to follow my own dear true
Love of a Kangaroo!

Said the Kangaroo, “I’m ready!
All in the moonlight pale;
But to balance me well, dear Duck, sit steady!
And quite at the end of my tail!”
So away they went with a hop and abound,
And they hopped the whole world three times round;
And who so happy — O who,
As the Duck and the Kangaroo?

The Duck and the Kangaroo Best Pome
The Duck and the Kangaroo Best Pome

The Duck and the Kangaroo Best Pome Short answer type questions:

Q. 1) What did the Duck do for the Kangaroo’s love?

Ans: The Duck bought four pairs of worsted socks Which fit her web feet neatly. Moreover, she bought a cloak to keep out herself from the cold. She did it for the Kangaroo’s love.

Q. 2) Why did she want to have a ride on his back?

Ans: He felt his life turned into hell in a lake. He got bored there. So he wanted to see the whole world. But he did not have that ability. So he wanted to take the help of the Kangaroo.

Q. 3) How did she express her intention to the Kangaroo?

Ans: He spoke to her with great respect. He asks for a ride so he can enjoy life. She promises to cover her wet feet and smoke cigarettes every day to fight the cold.

Q. 4) How did the Kangaroo respond to her proposal?

Ans: Kangaroo said it would have to reconsider the request. He initially raised his objection and later granted his request. He thought it might bring him good luck. So he accepted her request to ride him on his back.

Q. 5) How did the Duck ride on the Kangaroo’s back?

Ans: The Duck sat steady at the end of his tail. So that his balance might be maintained. She sat without speaking anything and hopped the world three times. She followed the instructions given by the Kangaroo and sat there without making any movement.

Q. 6) What request did the Duck make to the Kangaroo and why?

Ans: The Duck was pleasantly surprised at the way the Kangaroo hopped. It hopped effortlessly over the fields and the water. It looked as if he would never stop. Her life in the pond was very boring. She longed to go beyond the limited world of the pond. She wished to hop around like him. She requested him to give her a ride on his back.

Q. 7) What promise did the Duck make to the Kangaroo and what did she assure him during the ride?

Ans: The Duck requested the Kangaroo to let her ride on his back. She promised to behave quite decently during the ride. She would sit silently without making a noise. She would say nothing but ‘Quack’. She assured him of her good conduct. They would hop over the land and the sea together.

Q. 8) What one objection did the Kangaroo make while responding favourably to the Duck’s request?

Ans: The Kangaroo responded rather favourably to the Duck’s request. He was ready to allow her to ride on his back. He expressed one objection. Her feet were ‘unpleasantly wet and cold’. This wetness and cold might give some pain to his joints.

Q. 9) What preparations did the Duck make to keep out the wetness and cold of her feet?

Ans: Dada looked into the matter. He bought four socks so bad socks that would fit well with his web feet. He also bought a blanket to protect him from the cold. And every day he smoked cigarettes. He does all of this with his love for the Kangaroo.

Q. 10) Long answer type question

A) Why does the Duck appreciate Kangaroo’s hopping?

Ans: In fact, Duck wants to ride on the back of the Kangaroo. The duck lives in a bad pond and gets tired. He also wants to enjoy the beauty of the land. But he knows that he will not go across the lake.

When he sees a Kangaroo jumping in the world, he thinks how lucky the Kangaroo is that he can go anywhere in the world and enjoy the beauty of the world. He appreciates the Kangaroo jump to make him happy and asks him to let him sit on his back and visit the beautiful world. Because of his sweetness and respect, Kangaroo allows him to sit at the end of his tail. Although the Kangaroo tells the Duck to stay still and quiet so as not to get lost.

B) How did the Kangaroo respond to the Duck’s request? What one objection did he make?

Ans: The Duck made a request to the Kangaroo. She wanted to ride on his back and hop around the world beyond her pond. The Kangaroo didn’t respond without thinking. The request needed ‘some little reflection’. He told the Duck frankly that her feet were unpleasantly wet and cold.

They might cause some trouble to him. The wetness and cold might give him ‘roo-matiz’ or pain in his joints. She must think over it and if possible find out a way to overcome it. Otherwise, he had no objection to allowing her a ride on his back.

It might bring good luck to him. So, the understanding of this issue was very clear. The Duck assured the Kangaroo that she had already made all arrangements to keep out wetness and cold.

C) What precautions and preparations had the Duck already made to make her ride smooth and comfortable? What was the net result?

Ans: Perhaps the Duck knew it already that her feet could definitely cause some trouble to the Kangaroo during her pleasure ride. Therefore, she had already thought over it. She had already made preparation to keep out that wetness and cold.

She bought four pairs of worsted socks that kitted her web feet neatly. She also bought a cloak to keep out the cold. She would smoke a cigar every day. She would do everything for her love towards him.

The net result was very good. Dada was well-balanced and comfortable so that he could walk and be comfortable. He sat peacefully at the end of his tail. And they ‘jumped the world three times around’. They seemed happy and cheerful during the departure.

Q. 11) Value-based questions And answer

I) “Our politeness and humility compel others to accept our request.” Do you agree with this statement? Write your answer with reference to the poem ‘The Duck and the Kangaroo’.

Ans: It is true that our respect and humility compel others to accept our request. As we read in the poem that Duck politely asks Kangaroo to make him visit the beautiful land and Kangaroo accepts his request. Therefore, if we want to get our work done by others, we must be respectful and submissive to them.

We cannot make any work done with force. If we force a person to do something, he will do it with hesitation and then the work will not be complete. Therefore, we should always politely ask someone to get our work done. But remember, when someone does our job, we should feel grateful to them and be willing to help them.

The Duck and the Kangaroo Best Pome

————————****————————————————

Packing Best Stories CBSE Class 9 English

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,